diktyo
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 2081190

Από Ανάπτυξη

Τι είναι η "Από Ανάπτυξη";


“Η οικολογία είναι ανατρεπτική επειδή θέτει υπό ερώτηση το καπιταλιστικό φαντασιακό το οποίο εξουσιάζει τον πλανήτη. Απορρίπτει το κεντρικό του κίνητρο, σύμφωνα με το οποίο η μοίρα μας είναι να αυξάνουμε ασταμάτητα την παραγωγή και την κατανάλωση. Δείχνει τον καταστροφικό αντίκτυπο της καπιταλιστικής λογικής πάνω στο φυσικό περιβάλλον και στη ζωή των ανθρώπινων όντων.”  
Κορνήλιος Καστοριάδης

Περισσότερα...

 

Το Κίνημα της Αντι-Ανάπτυξης

Του Παύλου Δρακόπουλου

Ποδηλάτης που δεν κινείται, πέφτει. Είναι έτσι, τελικά, και οι οικονομίες; Πρέπει συνέχεια, σχεδόν ψυχαναγκαστικά, να μεγεθύνονται, δηλαδή να αυξάνουν το ΑΕΠ; Η καταφατική απάντηση δείχνει αυτονόητη για τη συντριπτική πλειονότητα των οικονομολόγων, για όλο το πολιτικό φάσμα (δεξιά-κέντρο-αριστερά) και για τον απλό πολίτη.

Η ανάπτυξη στη συνείδηση των περισσοτέρων έχει ταυτιστεί με την ευημερία, άρα είναι «καλό» πράγμα.

Περισσότερα...

 

Απο ανάπτυξη και νησιωτικό περιβάλλον

Του Θανάση Πολλάτου

Δύο από τους σημαντικότερους πολιτικούς στοχαστές του 20ού αιώνα, ο Μάρεϊ Μπούκτσιν και ο Κορνήλιος Καστοριάδης είχαν από πολύ νωρίς επισημάνει την πολυπλοκότητα του οικολογικού προβλήματος. Πιο συγκεκριμένα, είχαν αναδείξει το ρίζωμα του προβλήματος μέσα στο καπιταλιστικό φαντασιακό αποκαλύπτοντας με τον τρόπο αυτό μερικές πτυχές της καπιταλιστικής διάρθρωσης της κοινωνίας που είχαν μείνει ως τις μέρες τους στο σκοτάδι. Ο καπιταλισμός έτσι γίνεται όχι μόνο το κοινωνικο-οικονομικό σύστημα που γεννά και αναπαράγει την εκμετάλλευση, αλλά και το σύστημα εκείνο που καταστρέφει τον ίδιο τον πλανήτη κάνοντας τη ζωή πάνω σ’ αυτόν ολοένα και δυσκολότερη. Στον πυρήνα του καπιταλισμού δε συναντάμε μονάχα την τάση της διαιώνισης της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από άνθρωπο, αλλά και την τάση της εκμετάλλευσης της φύσης από τον άνθρωπο.

Περισσότερα...

 

Περιβάλον για τους ευρωπαίους

Karl Falkenberg: Έχει την Κοπεγχάγη στο μυαλό του

Ακόμα και πριν ρίξει μια ματιά στο ημερολόγιό του, ο Karl Falkenberg γνωρίζει ήδη τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει για το 2009. Ο νέος γενικός διευθυντής της ΓΔ περιβάλλοντος ευελπιστεί να δει τη σύναψη μιας φιλόδοξης διεθνούς συμφωνίας για το κλίμα τον Δεκέμβριο στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στην Κοπεγχάγη.

Περισσότερα...

 

Το Παραμύθι της Ανάπτυξης, της Εύπλοιας

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ (ΠΟΥ) ΔΕΝ ΟΔΗΓΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ…
(Ένα Παραμύθι για τους αγαθούς αγρίους της Ανάπτυξης)

Μια φορά κι έναν καιρό, σ’ ένα νησάκι καταμεσής στο Αιγαίο εζούσε μέσα σε λιτά μεγαλεία ένας γέρο-Βασιλέας παλαιών αρχών και γηραλέων αντιλήψεων. Ήτον πολύ αγαπητός στους υπηκόους του και είχε ένα μοναχοπαίδι. Ετούτο πάλε το Πριγκιπόπουλο είχεν από μικρό δείξει μιαν έφεση προς τα τρανά μεγαλεία και την άνευ ορίων Ανάπτυξη.  Κάποτες η θειάκα του νεαρού βλαστού εδώρισε παίγνια εις τον μικρό Πρίγκηπα, ήτοι έναν πλαστικό εξκαφέα, μίαν μηχανική μπουλδόζα και μίαν μπετουνιέρα δια να παίζει, και ο μικρός Πρίγκηψ πλια όλο στα αναπτυξιολάγνα παίγνια είχεν τα μυαλά του.

Περισσότερα...

 
Παρατηρητήριο Αιολικής Ενέργειας
pae2