diktyo
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 2100859

Ενέργεια

Πράσινο στην ηλεκτροδότηση Κυκλάδων με υποβρύχιο καλώδιο

Του Μιχάλη Καϊταντζίδη

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Πράσινο φως για την καλωδιακή σύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο της ΔΕΗ «άναψε» το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Το σχέδιο που συζητείται επί 15 χρόνια, θα απαλλάξει τις Σύρο, Μύκονο και Πάρο από τους τοπικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, επιτρέποντας τη μεταφορά «πράσινης» ενέργειας από νησιωτικά αιολικά πάρκα.

Συγκεκριμένα, θα ποντιστεί καλώδιο 150 κιλοβόλτ που θα συνδέει το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στο Λαύριο με τη Σύρο και από εκεί πάλι με υποβρύχια καλώδια θα συνδεθούν η Πάρος, η Μύκονος και η Νάξος, μέσω της οποίας ηλεκτροδοτούνται Ηρακλειά, Σχινούσα, Δονούσα και Σίκινος.

Περισσότερα...

 

Υποβρύχιο αιολικό ρεύμα από Εύβοια

Υποβρύχιο αιολικό ρεύμα από Εύβοια: Οκτώ ελληνικοί και ξένοι ενεργειακοί όμιλοι θα χρηματοδοτήσουν το καλώδιο

του Γιώργου Φιντικάκη

9/6/2009

Στην από κοινού χρηματοδότηση του υποβρύχιου καλωδίου που θα συνδέσει το Λεκανοπέδιο με την Εύβοια, προκειμένου να αξιοποιήσει το ανεκμετάλλευτο αιολικό της δυναμικό, κατέληξαν οκτώ από τους μεγαλύτερους εγχώριους και ξένους ενεργειακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Το έργο θα επιτρέψει την απορρόφηση ενέργειας περίπου 400 ΜW από αιολικά πάρκα σε Νότια Εύβοια, Άνδρο και Τήνο, για τα οποία οι συγκεκριμένοι όμιλοι έχουν πάρει εδώ και χρόνια άδειες, αλλά δεν τα έχουν κατασκευάσει, αφού η χωρητικότητα του σημερινού δικτύου της ΔΕΗ είναι κορεσμένη.

Περισσότερα...

 

Ανοίγει ο Δρόμος για την Διασύνδεση των Κυκλάδων

Του Σωτήρη Χιωτάκη

24 Ιουνίου 2009

Την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του ΥΠΕΧΩΔΕ έλαβε το μεγάλης σημασίας έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων με το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του Λαυρίου και πλέον η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Μεταφοράς της ΔΕΗ υπολογίζει ότι ο σχετικός διαγωνισμός θα προκηρυχθεί αμέσως μετά το καλοκαίρι. Εξελίξεις και από τα μέτωπα των διασυνδέσεων Εύβοιας – Νέας Μάκρης και Χαλκίδας - Αλιβερίου

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΩΔΕ, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την διασύνδεση του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Λαυρίου με το νέο Υποσταθμό (Υ/Σ) Σύρου μέσω καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος τάσεως 150 kV και μήκους περίπου 100 χλμ. Από τη Σύρο θα γίνεται υποβρύχια σύνδεση με τα νησιά Πάρος, Μύκονος και Τήνος, με τη συνδρομή και της Νάξου στη σύνδεση από Πάρο για Μύκονο.

Περισσότερα...

 

ΡΑΕ - Νησιά Ηλεκτρικές διασυνδέσεις

Ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών με το διασυνδεδεμένο σύστημα της ηπειρωτικής χώρας

 

1. Σκοπός – Αναγκαιότητα

Η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο της χώρας αποτελεί πάγια πολιτική δεκαετιών της χώρας διότι εμφανίζει μια σειρά πλεονεκτημάτων, έναντι της ηλεκτροδότησής τους με τοπικούς σταθμούς παραγωγής με καύση πετρελαϊκών προϊόντων.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν διασυνδεθεί πολλά νησιά που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τα παράλια της ηπειρωτικής χώρας, μέσω δικτύου μέσης τάσης (π.χ. Σποράδες, νησιά Αργοσαρωνικού κ.α.) ή και υψηλής τάσης (π.χ. Ιόνια Νησιά). Ωστόσο, νησιά που βρίσκονται σε σχετικά πιο μακρινές αποστάσεις δεν διασυνδέθηκαν, είτε λόγω υψηλού σχετικά κόστους, ή και λόγω τεχνικής αδυναμίας, και κατά συνέπεια εξακολουθούν να τροφοδοτούνται από τους τοπικούς πετρελαϊκούς σταθμούς.

Περισσότερα...

 

Νησιά στην πινέζα του ενεργειακού χάρτη

Του Χάρη Φλουδόπουλου

11 Αυγούστου 2008

Έργο σύνθετο, διεθνώς πρωτοποριακό και μεγάλης επενδυτικής δαπάνης'. Με αυτήν τη φράση χαρακτηρίζεται στη Μελέτη Ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς (ΜΑΣΜ) 2008 - 2012, το έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα. Πρόκειται για την αρχή σειράς έργων ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς, που έχουν ως στόχο τη διασύνδεση όλων των νησιών, πιθανότατα και της Κρήτης, με το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας. Από τα έργα αυτά αναμένεται να προκύψουν ανυπολόγιστα θετικά οφέλη για την οικονομία των νησιών, την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συνολικά τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού. Μόνο για τη διασύνδεση των Κυκλάδων τα οφέλη που θα προκύψουν εκτός από την επάρκεια ηλεκτρισμού θα είναι η βελτιωμένη ποιότητα της παρεχόμενης ενέργειας (σταθερή τάση κλπ), βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών (από το κλείσιμο των ρυπογόνων πετρελαϊκών μονάδων), δυνατότητα απορρόφησης αιολικής παραγωγής, δυνατότητα μελλοντικής αξιοποίησης του γεωθερμικού δυναμικού της Μήλου.

 

Περισσότερα...

 
Περισσότερα Άρθρα...
Παρατηρητήριο Αιολικής Ενέργειας
pae2