diktyo
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 2129342

Αιολικά Πάρκα

Eνεργεακά Νησιά

 Η τεχνολογική αυτή ιδέα είναι προϊόν του εφευρέτη αρχιτέκτονα και μηχανικού Dominic Michaelis.

energeiaka_nhsiaΟι ωκεανοί, που καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα του πλανήτη μας, είναι μια τεράστια αποθήκη ενέργειας. Σήμερα οι επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο να αντλήσουν τα αποθέματα της κρυμμένης ενέργειας μέσω ενεργειακών νησιών που θα εκμεταλλεύονται τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Περισσότερα...

 

Δίκτυο Αιγαίου Θέσεις για Ενεργειακό

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Τα ανθρωπογενή συστήματα του νησιωτικού πολιτισμού λειτούργησαν σταθερά και δημιουργικά επί πολλές χιλιετίες.

Σήμερα όμως η ισορροπία αυτή διαταράσσεται από μια «άγρια ανάπτυξη» που δεν έχει αρχή και τέλος. Αν και διενεργείται στο όνομα της ευημερίας, καταστρέφει τη βάση της ευημερίας αυτής, και, ακόμη χειρότερα, απειλεί την υγεία και αυτή τη ζωή των κατοίκων των νησιών.

Εμείς, πολίτες μέλη του «ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» που μένουμε στα νησιά, είτε γιατί γεννηθήκαμε εδώ, είτε γιατί το διαλέξαμε, πιστεύουμε ότι είναι καιρός να σταματήσει η καταστροφή.

Έχοντας υπόψη, αφενός την παρούσα κατάσταση και, αφετέρου, τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης για πράσινη ανάπτυξη, επισημαίνουμε, οδεύοντας από το γενικό στο ειδικό, τα παρακάτω:

Περισσότερα...

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Web: http://windwatch.gr/

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ,

To Δίκτυο Οικ. Οργ. Αιγαίου ξεκίνησε το ιστολόγιο http://windwatch.gr/ όπου θα συγκεντρωθούν όλες οι πληροφορίες, οι απόψεις και οι ειδήσεις τοπικών Συλλόγων όλης της χώρας για το ζήτημα των αιολικών πάρκων. Προτρέπουμε κάθε Σύλλογο να εγγραφεί, να γράψει τι συμβαίνει στον τόπο του και να δημοσιοποιήσει τις απόψεις του:

Περισσότερα...

 

Καταστροφική για τα νησιά η μεταφορά ενέργειας από την ηπειρωτική χώρα

Tης Χαράς Πελεκάνου

Η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα προωθείται από το Υπουργείο Ανάπτυξης παρά τις αντίθετες αποφάσεις του ΣτΕ, το οποίο έχει κρίνει ότι η ένταξη των μικρών νησιών στο μείζον δίκτυο υψηλής τάσης είναι αντίθετη στη φέρουσα ικανότητα των νησιών αυτών, γιατί δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη διατάραξη του εύθραυστου οικοσυστήματος αλλά και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντός τους.

Περισσότερα...

 

Δίκτυο Αιγαίιου για τη διασύνδεση

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου

 

Το ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

''Τα μικρά νησιά, ως ιδιαίτερα ευπαθή οικοσυστήματα, επιδέχονται μόνον ήπια τεχνικά έργα και παρεμβάσεις, και το ίδιο ισχύει και για τα ενεργειακά έργα. Έτσι, ανέχονται μόνον ήπιο ενεργειακό σύστημα, το οποίο πρέπει να είναι πάντοτε τοπικό, χαμηλής ή μεσαίας τάσης, ή να συνίσταται στην εφαρμογή μεθόδων  παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές του φυσικού περιβάλλοντος, όπως είναι η ηλιακή, αιολική κ.λπ. ενέργεια, τα φωτοβολταϊκά συστήματα κ.λπ. Σύμφωνα λοιπόν με τον ειδικότερο κανόνα, κατά τον οποίο η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να έχει ως όριο τη φέρουσα ικανότητα των μικρών νησιών, ήπιο και βιώσιμο ηλεκτρικό δίκτυο μικρής νήσου δεν μπορεί ποτέ να είναι μείζον δίκτυο υψηλής τάσης, γιατί ένα τέτοιο δίκτυο αντιστρατεύεται και βλάπτει τη βιωσιμότητα του νησιού ως ιδιαιτέρου και αυτοτελούς οικοσυστήματος, ενθαρρύνοντας την υπέρμετρη τουριστική και οικιστική ανάπτυξή του''.

Περισσότερα...

 
Περισσότερα Άρθρα...
Παρατηρητήριο Αιολικής Ενέργειας
pae2